In dagblad de Limburger werd gisteren een artikel geplaatst met als kop: Beekdaelen wil proef met basisinkomen.
GroenLinks Beekdaelen heeft dit initiatief ingebracht als onderdeel van het raadsprogramma. We zijn zeer verheugd dat alle partijen het ingebrachte onderdeel ondersteunen en onderschrijven.

Op 8 november 2018 werd er in Schinveld door ons een thema avond over ‘armoede- eerlijk delen’ georganiseerd. Eén van de onderwerpen die hierbij ter sprake kwam was het basisinkomen. In de discussie met de aanwezigen werd onder andere aangegeven:

Iedereen herkent of kent de problematiek van het huidige uitkeringssysteem: regels, wantrouwen, toezicht & controle, kortingen bij fouten en ga zo maar door.

Het basisinkomen wordt door velen gezien als een belangrijk hulpmiddel. Niet alleen voor de mensen in de armoede, maar zeker ook voor al die mensen die tegen de armoedegrenzen aan zitten. Of voor al die mensen die nu met meerdere flexbaantjes moeten zien rond te komen. Een basisinkomen is onvoorwaardelijk gegarandeerd inkomen voor iedereen. Dit betekent dat je elke maand een vast bedrag krijgt van de overheid, zonder dat je daarvoor een tegenprestatie hoeft te leveren. Iedereen heeft hiermee letterlijk een financiële basis en kan daarnaast extra inkomen genereren of vrijwilligerswerk doen, mantelzorger zijn. Het invoeren van een basisinkomen voorkomt het een hele hoop bureaucratie. Er hoeven nl. niet meer zoveel formulieren ingevuld te worden om bijvoorbeeld een uitkering en allerlei aanvullende toeslagen aan te vragen. Van de andere kant hoeft er niet meer zoveel verwerkt en gecontroleerd te worden door de overheid.

Alle initiatieven en goede ideeën worden onderzocht. Er komt een onafhankelijk platform van 'doeners'. Doeners die bezig zijn met het verbeteren van de samenleving waarin we leven. Dit platform zal onafhankelijk moeten opereren om alle mensen en alle doeners te kunnen bereiken. GroenLinks Beekdaelen ondersteunt dit initiatief van harte. Meer hierover wellicht op een later moment.

Voor het volledige verslag:
https://beekdaelen.groenlinks.nl/nieuws/korte-samenvatting-van-de-thema-avond-armoede-eerlijk-delen

Wil je meer weten over dit thema kom dan naar op 4 februari naar Maastricht:
https://beekdaelen.groenlinks.nl/agenda/bram-van-ojik-over-basisinkomen

Verder misschien interessant:
https://beekdaelen.groenlinks.nl/nieuws/trekken-aan-een-dood-paard-beleidsplan-kompas