Op 8 november 2018 was de GroenLinks Beekdaelen thema-avond  'Armoede? Eerlijk delen!'

Opening door John Essers

John gaf aan dat ook in Beekdaelen armoede heerst: Vaak verborgen, vaak met schaamte, maar het is er wel. Maar armoede hoort eigenlijk niet thuis in een land zo rijk als Nederland. Tijd voor verandering!

Inspiratielezing door Ralf Embrechts

Tijdens zijn lezing gaf Ralf aan dat het met 1 op de 8 gezinnen in Nederland niet goed gaat. Zij leven in armoede. In Nederland leven 1,4 miljoen mensen in de schulden, maar slechts 193.000 mensen zitten hiervan officieel in de schuldhulpverlening. Bij 75% van de gezinnen met armoede is een vrouw het gezinshoofd en zij cijferen zichzelf vaak weg. Schulphulpverlening doet goed werk, maar trajecten duren en duren. Ook is in 90% van de gevallen met schulden de overheid de schuldeiser. De overheid is daarbij erg strikt en streng, met veel regels rondom wantrouwen. Mensen in armoede kunnen helaas niet de beste versie van zichzelf tonen, ze zijn door de stress van armoede niet goed in staat om te plannen, zijn erg gericht op het leven in het moment, overzien het allemaal niet meer. 

Verder geldt dat als je arm bent, je op 13 verschillende plekken je inkomen bij elkaar moet schrapen. Hierbij gelden allemaal eigen formulieren, eigen aanvraag procedures, eigen regeltjes... mensen zijn 2 à 3 dagen per week bezig met de administratie. Al die regels gaan uit van wantrouwen en van het bestrijden van fraude. Dit terwijl 90% van de mensen in armoede echt en oprecht uit de armoede wil, eigenlijk geen gebruik wil maken van al deze sociale voorzieningen, maar geen keuze heeft.

Vertrouwen en oprechte aandacht werken ook bij de armoede bestrijding veel beter. Het direct oplossen van de schulden bevrijdt de mensen van een erorme last, en maakt dat de op een andere wijze de toekomst tegemoet kunnen treden, namelijk vanuit de eigen kracht.

De Quiet-community zoals nu op verschillende plekken in het land actief is, werkt vanuit vertrouwen. Het verzachten van de pijn van armoede door het inzetten van de talenten van de sponsors helpt echt. Denk hierbij vooral aan kleine dingetjes zoals een knipbeurt bij de kapper, of een kaartje voor de bioscoop.

Discussie met alle aanwezigen

Iedereen herkent of kent de problematiek van het huidige systeem: regels, wantrouwen, toezicht & controle, kortingen bij fouten en ga zo maar door.

Het basisinkomen wordt door velen gezien als een belangrijk hulpmiddel. Niet alleen voor de mensen in de armoede, maar zeker ook voor al die mensen die tegen de armoedegrenzen aan zitten. Of voor al die mensen die nu met meerdere flexbaantjes moeten zien rond te komen.

Alle initiatieven en goede ideeën worden onderzocht. Er komt een onafhankelijk platform van 'doeners'. Doeners die bezig zijn met het verbeteren van de samenleving waarin we leven. Dit platform zal onafhankelijk moeten opereren om alle mensen en alle doeners te kunnen bereiken. GroenLinks Beekdaelen ondersteunt dit initiatief van harte. Meer hierover wellicht op een later moment.