Er komt ook meer aandacht voor jonge mantelzorgers. Mantelzorgers nemen maar liefst 75 procent van de zorg thuis voor hun rekening. 40 Procent van hen is matig of ernstig belast, toch vragen zij niet gauw om hulp. Overbelasting ligt daardoor op de loer. Het moet voor mantelzorgers makkelijker worden ook eens een dag of weekend vrij te nemen en wanneer nodig extra ondersteuning krijgen.

Het vinden van de aanwezigheidszorg is vaak moeilijk. Familie of vrijwilligers zijn niet altijd beschikbaar. En de mantelzorger is vaak terughoudend in het doen van een beroep op een vrijwilliger. Als een mantelzorger wegvalt, bijvoorbeeld door overbelasting, dan is het gevolg vaak dat de persoon met een beperking niet langer thuis kan blijven wonen, waardoor opname in een instelling nodig is. Nu is het alleen mogelijk, om aanwezigheidszorg met een Persoons Gebonden Budget (PGB) vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) te financieren. In natura wordt het vanuit de WLZ nooit aangeboden.

Maar liefst 94 procent van de Nederlandse ouderen woont thuis. GroenLinks wil de zorg daarom ‘dichterbij’ organiseren, ‘tussenvoorzieningen’ voor ouderen mogelijk maken en buurtwerk en huisartsen nauwer laten samenwerken bij de monitoring van ouderen zodat zij zelfstandig kunnen wonen en kunnen blijven wonen. Een goed luisterende en optimaal functionerende WMO is hierbij cruciaal (WMO = wet maatschappelijke ondersteuning). Cliëntgericht meedenken en fijne en snelle service bieden vanuit dit gemeenteloket. De WMO-raad van de gemeente Beekdaelen speelt hierbij een belangrijke rol.

Zorg is geen markt. Niet de laagste prijs, maar de hoogste kwaliteit moet leidend zijn. Gemeenten moeten de vrijheid nemen en het vertrouwen van de landelijke overheid krijgen om aanbestedingstrajecten voor de lokaal of regionaal georganiseerde zorg te schrappen en op andere wijze te financieren. Dit kan helpen in het terugdringen van de administratielast. Ook kan zo worden voorkomen dat zorgorganisaties die zeer specialistische zorg aanbieden moeten sluiten, of dat de zorg steeds weer bij een andere aanbieder wordt ondergebracht.

Op deze manier proberen we de marktwerking in de zorg, op gemeentelijk niveau te ondermijnen.

Wonen is een eerste levensbehoefte. GroenLinks zet daarom vol in op ‘Housing First’: dakloze mensen krijgen eerst een huis, pas dan worden andere problemen aangepakt.

Deze aanpak is voor dakloze mensen met meervoudige problemen. Vaak gaat het om psychiatrische stoornissen in combinatie met verslaving. Opvang van daklozen was eerder altijd binnen de regio Parkstad georganiseerd. Sinds kort is Gemeente Beekdaelen zelf verantwoordelijk voor opvang.

Instellingen die door de gemeente gesubsidieerd of gecontracteerd worden, moeten zorgen voor goed werkgeverschap en een fatsoenlijk loon, zoals betere arbeidsvoorwaarden, minder administratieve lasten en voorrang op een huurwoning. Erkenning en waardering rijkt verder dan alleen een hoger salaris. We kunnen als gemeente het werken in de wijk aantrekkelijker en makkelijker maken voor professionals. We willen een zorgpunt creëren, waar zorgmedewerkers (van alle bureaus die werkzaam zijn in Beekdaelen) terecht kunnen met hun knelpunten en wensen binnen onze gemeente. Zo houden we de vinger aan de pols en blijven we betrokken geïnteresseerd in de zorg dichtbij!

Als we beleid maken op het gebied van jeugd, welzijn en zorg, zijn de groepen om wie het gaat altijd volwaardige gesprekspartner. Sociaal beleid kan niet zonder de inbreng van degenen voor wie dat beleid bedoeld is. Ervaringsdeskundigen zijn onmisbaar in de zorg. Zij weten immers uit eigen ervaring wat wel werkt en wat niet werkt en kunnen mensen helpen met de weg naar herstel. De professionele inzet van ervaringsdeskundigheid gebeurt al langer in de ggz, maar nog maar zeer beperkt in het sociaal domein. GroenLinks wil daarom niet alleen mensen met een zorgvraag actief betrekken als gesprekspartner, maar ook meer gebruik maken van professionele ervaringsdeskundigen. Hier horen ook een goede opleiding en beloning bij.

GroenLinks stimuleert de verbinding tussen zorg en welzijn enerzijds en kunst en cultuur anderzijds. Daarom stimuleren we projecten waarbij kwetsbare of zieke mensen in contact worden gebracht met kunst en cultuur. Kunst spreekt de taal van emotie en het draagt bij aan individuele ontplooiing, welbevinden en gezondheid. GroenLinks stimuleert de verbinding tussen zorg en welzijn en kunst en cultuur door het (financieel) aanmoedigen van projecten zoals dansen met Parkinsonpatiënten, muziek maken met dementerenden (zie bijlage voor uitgebreide visie van de Alzheimer Stichting, die GroenLinks onderschrijft), kunstprojecten met GGZ-cliënten of de organisatie van muziek- en theateroptredens in instellingen en huizen voor ouderen. Denk hierbij ook aan de samenwerking met bibliotheken in de wijk.