Voor veel mensen zijn de eisen die de overheid aan hen stelt te hoog. Veel regels en procedures zijn voor laaggeletterden simpelweg te ingewikkeld. GroenLinks maakt sociale voorzieningen toegankelijk voor iedereen. Hulp bij de grote hoeveelheden (digitale) informatie die begrijpelijk moet worden gemaakt, zodat iedereen daadwerkelijk mee kan doen in de samenleving.
Praktisch opgeleiden krijgen gemiddeld 19 jaar eerder te maken met gezondheidsklachten dan theoretisch opgeleiden. Zij zijn vaker eenzaam en vaker ziek. Dit is onacceptabel. Deze mensen vinden het vaak moeilijk informatie van de huisarts of gemeente goed te begrijpen en de juiste beslissingen te nemen. Aandacht voor taal, laaggeletterdheid en digitale vaardigheden, worden daarom, samen met een aanpak tegen eenzaamheid, een speerpunt in ons welzijnsbeleid.
Diverse fractieleden van GroenLinks nemen deel aan de werkgroep tegen eenzaamheid. Hoe is eenzaamheid te herkennen en te bestrijden. Afgelopen periode heeft de raad een raadsbreed programma opgesteld. Hierin konden alle fracties punten inbrengen, die voor hen van groot belang zijn. GroenLinks Beekdaelen heeft onder andere ingebracht dat er een brede buitendienst moet komen. Een brede buitendienst, die niet alleen zorgdraagt voor het onderhoud van onze directe openbare woonomgeving, maar die ook allerlei zaken in de samenleving signaleert. Medewerkers van de buitendienst zijn de ogen en oren van onze samenleving. Zij zien en horen veel in de straten en dorpen van Beekdaelen en kunnen deze signalen doorgeven, zodat er hulp geboden kan worden, indien dit nodig is.
Veel gemeenten kampen met grote financiële tekorten door bezuinigingen en het toegenomen beroep op jeugdhulp. De toename zit vooral in de ambulante zorg (zorg door een arts, psycholoog of verpleegkundige, waarbij de patiënt niet wordt opgenomen in het ziekenhuis of de verpleeginstelling), maar er is geen afname te zien van de intensieve zorgvormen zoals residentiële hulp (waar opname in een ziekenhuis of in een verpleeginstelling wél nodig is). De groep jeugdhulpgebruikers is enorm divers. Het gaat om kinderen en gezinnen die lichte opvoedondersteuning ontvangen tot en met gezinnen met een veiligheidsrisico en uithuisplaatsingen. Kinderen en jongeren met een migratieachterstand vinden vaak moeilijk hun weg naar Jeugdhulp, wanneer ze die nodig hebben. We gaan daarom meer aandacht besteden aan culturele verschillen tussen jongeren. Kinderen en jongeren met een migrantenachtergrond zijn ondervertegenwoordigd in de lichtere vormen van jeugdhulp, maar zijn (al jarenlang) oververtegenwoordigd in jeugdhulp met verblijf, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dit wijst erop dat het moeilijk is om deze gezinnen in een vroegtijdiger stadium te helpen. Het tijdig inschakelen van hulp en hulpverlening, kan de inzet van zwaardere hulpverlening in een later stadium vaak voorkomen.
Kinderen (en ouders) met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen vaak tegen problemen aan op school of het werk, omdat hun beperking niet wordt herkend of erkend door hun omgeving. Tijdige signalering, begeleiding op school, besef bij de werkgever en ondersteuning vanuit de omgeving kunnen de problemen rondom het meedoen van kinderen (en ouders) met een licht verstandelijke beperking verminderen.
Niet alleen de jeugdhulp en de geestelijke gezondheidszorg kampt met een tekort aan personeel. Ook de verpleeghuiszorg, wijkverpleging en de gehandicaptenzorg worstelen met oplopende personeelstekorten. Doordat vacatures moeilijk te vervullen zijn, krijgt huidig personeel met oplopende werkdruk te maken. Dit kan leiden tot afname van kwaliteit en veiligheid van de zorg. Daarnaast leidt de hoge werkdruk ertoe dat mensen overwegen uit de zorgsector te stappen, met een vicieuze cirkel als gevolg. De toegang tot (integrale) zorg en ondersteuning staat onder druk. De complexe wet- en regelgeving, het gebrek aan regie en de wanhoop van burgers daarover, komen steeds vaker in beeld bij de onderzoeken van de Nationale Ombudsman. Het leidt tot moeilijkheden bij toegang tot zorg en ook wordt zorg en ondersteuning nog onvoldoende in samenhang aangeboden. Denk hierbij aan een gezin waar meerdere problemen spelen, bijvoorbeeld alcoholverslaving, opvoedproblemen en schuldenproblematiek. Werken volgens het principe ‘één gezin, één plan’ komt vaak onvoldoende van de grond. GroenLinks wil mensen, die in de zorg willen werken, helpen door carrièrestartgaranties. We willen ondersteunen om meer verbindingen te leggen tussen onderwijs, werkveld en zorgpartijen.
Zorg en winst horen niet bij elkaar. GroenLinks Beekdaelen stelt samenwerking voorop. Meer samenwerking binnen de zorg en het sociaal domein (WMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning) levert bovendien niet alleen kwalitatief betere hulp- en ondersteuning op, maar is ook kostenefficiënt. De financiële tekorten in de zorg leiden te vaak tot discussie over financiële verantwoordelijkheid, in plaats van over de inhoud. Een integrale visie gericht op samenwerking, waarbij budgetten worden gebundeld, kan de kwaliteit van zorg en ondersteuning verbeteren en tegelijkertijd de kosten beheersen.
Wanneer er sprake is van een gezin met meerdere problemen, willen wij heel graag het principe “1 gezin = 1 plan = 1 regisseur” hanteren. Sommige mensen kampen met hulpvragen op meerdere leefdomeinen, bijvoorbeeld rond opvoeding, maar ook rond geestelijke gezondheid, schuldhulpverlening en wonen. De gemeente biedt hulp en ondersteuning in samenhang en stuurt mensen niet van loket naar loket. Wanneer er sprake is van een gezin met meerdere problemen, is er een regievoerder/casusregisseur die zorgt dat er goed wordt samengewerkt. Kortere lijntjes betekent duidelijkheid en rust voor zowel hulpvrager als hulpverlener. Het zal bovendien veiliger en vertrouwder voelen voor de hulpvrager.
GroenLinks zet zich in voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. We willen dat zij zich thuis voelen in hun wijk, en we zetten daarom in op hulp- en ondersteuning die daarvoor zorgt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor GGZ-begeleiding (Geestelijke GezondheidsZorg) en beschermde woonvormen, want een oplossing begint op een plek waar mensen zich veilig en thuis voelen. GroenLinks Beekdaelen streeft naar een divers aanbod van verschillende vormen van begeleid wonen. Begeleiding en behandeling moeten op elkaar aansluiten, niet los van elkaar worden georganiseerd.