In deze wet worden allerlei bestaande wetten, die te maken hebben met de omgeving, samengesmolten tot één samenhangende wet. Wetten en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water worden bij elkaar gebracht. Er komen minder regels en de regels worden overzichtelijker in de nieuwe wet. Er komt meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk. Alle gemeenten worden verplicht om een Omgevingsplan op te stellen, waarin alle bestaande bestemmingsplannen en verordeningen (monumenten, bomenlijsten etc.) worden ondergebracht. Deze opgave vraagt om samenwerking met de regiogemeenten en allerlei andere belanghebbenden, zoals de provincie, het waterschap, de veiligheidsregio en de omgevingsdienst. En met u! Want het is uw omgeving!

Iedereen wil wonen, werken, ondernemen en recreëren in een aantrekkelijke leefomgeving. Een goede balans tussen toerisme en groen is daarbij noodzakelijk. Met al deze punten moet rekening gehouden worden bij het maken van een Omgevingsplan. Voor GroenLinks is het heel duidelijk: maatschappelijke waarde en groen worden de uitgangspunten voor de Omgevingsvisie. Sociaal en groen, dat is precies waar GroenLinks voor staat. Het belang van het landschap staat voorop. De groene ambitie is voor ons leidend, niet de prijs. De leidraad voor GroenLinks daarbij is: openbare ruimte waar in eerste instantie plek is voor fiets en voetganger, waar ruimte is voor ontmoeting, voldoende groen, biodiversiteit en leefkwaliteit. Natuur, mobiliteit, bouwen, economie en groen: het hangt allemaal met elkaar samen.

GroenLinks wil partijen verplichten om een deel van de opbrengsten van het wind- of zonnepark in een omgevingsfonds te storten waaruit projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid, sociale samenhang en natuurontwikkeling kunnen worden gefinancierd. Op die manier kunnen we allemaal gelijk mee profiteren.

Als gemeente hebben we veel mogelijkheden om landschap, natuur en biodiversiteit te verbeteren. GroenLinks Beekdaelen stelt groen, biodiversiteit en kwaliteit van leven centraal. Dat doen we bij ieder bouwproject, elke aanpassing van de openbare ruimte en ieder toekomstplan. Dat vraagt om een brede en integrale blik en een radicale herverdeling van onze ruimte. De ruimte die we hebben is beperkt en wordt nu behoorlijk ingenomen door de auto. Slim nadenken over voorzieningen en volmondig inzetten op wandelen, fietsen en OV betekent dat we ruimte vrijmaken. Groene ruimte komt ons allemaal ten goede en kunnen we inzetten om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en te bewegen.