Onze buurgemeente Valkenburg werd op landelijk niveau hét middelpunt van de watersnoodramp. De watersnoodramp in 2021 zorgt voor een onveilig gevoel. Een dergelijke ramp kan namelijk zo weer gebeuren. De feiten rondom de klimaatverandering liegen er niet om. Wateroverlast en droogte zijn thema’s, waar we al jaren mee kampen. De temperatuur op onze aarde stijgt nóg sneller dan eerder werd verwacht.

Omdat de klimaatverandering al volop aan de gang is, vormt ons Gemeentelijk Rioleringsplan de leidraad om de plekken waar de wateroverlast een probleem vormt, op te pakken. Ook de waterbuffers in Beekdaelen moeten ervoor zorgen dat het hemelwater opgevangen kan worden. Deze moeten dan voldoende afgesloten zijn door roosters zodat mogelijke overlast van ratten, zoals bijvoorbeeld in Oirsbeek, tegengegaan wordt. We stimuleren het afkoppelen van de afvoer van regenwater van het rioolwater, het gebruik van wateropvang door bijvoorbeeld een regenton of een vijver én onze inwoners kunnen subsidie ontvangen via operatie steenbreek (verharding uit de tuin en groen erin).

We beschermen onze natuur, gaan onze landschappen herstellen en versterken, en maken onze omgeving weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tegen extreme hitte, droogte en hoosbuien. Bouwen voor de mens betekent wat ons betreft ook bouwen voor dieren en insecten. Of we het nu hebben over mens, dier, of onze aarde: GroenLinks zet groen geluk op één.

Groengebieden zijn met elkaar verbonden door groene stroken en water. Daarbij wordt ook ingezet op andere manieren om water op te vangen en hittestress te verminderen.

Ouderen, zieken en kinderen zijn het meest kwetsbaar waar het gaat om hittestress en wateroverlast. Klimaat adaptieve maatregelen zoals vergroening, groene daken, regenpijpafkoppeling, enz. worden het eerst toegepast rondom zorginstellingen, basisscholen, verpleeghuizen, seniorenflats en andere plaatsen waar een grotere concentratie kwetsbaardere mensen zit.