Mensen met een kleine portemonnee moeten kunnen meedoen en meeprofiteren van de energietransitie. Sterker nog: inwoners met een kleine portemonnee moeten vooroplopen, als het gaat om verduurzaming. Daarom heeft GroenLinks Beekdaelen met succes het voorstel ‘energie-armoede’ ingediend. We hebben gevraagd om een gezamenlijk plan, samen met onze regiogemeenten in Parkstad en in het Middengebied om energie-armoede aan te pakken. De energietransitie mag in ieder geval de inkomensongelijkheid in geen geval vergroten: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Inwoners met weinig financiële middelen krijgen de kans om mee te doen in coöperatieve energieprojecten (zoals energiecoöperatie ImpulZ Beekdaelen) en te profiteren van de opbrengst.

Inwoners met een kleine beurs worden koplopers in energiebesparing. Van energiecoaches krijgen zij gratis advies en hulpmiddelen (tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie etc.). Door mensen zonder baan tot energiecoach op te leiden vangen we drie vliegen in één klap: mensen verbruiken minder energie, de energierekening gaat omlaag én de werkloosheid loopt terug.

Als je je huis isoleert, kost dat in eerste instantie geld (investering). Vervolgens ga je geld besparen, omdat je kosten voor de energierekening dalen. Voor investeringen in duurzaamheid (bijvoorbeeld isolatie) zijn vaak subsidies te verkrijgen of leningen tegen 0% (of een hele lage) rente. Investeringen met een lening tegen 0% rente, leveren je vanaf het eerste moment geld op. Het maandbedrag dat je betaalt aan de lening is namelijk lager, dan dat de investering in duurzaamheid (in dit geval isolatie) je oplevert. Je hebt gelijk minder kosten aan energie vanaf het moment van isolatie. Hetzelfde geldt voor investeren in zonnepanelen. De totale woonlasten van huishoudens moeten in ieder geval niet stijgen. Vooral als het huishoudens met een lager inkomen betreft. Kortom: Investeren met eigen geld of geleend geld in duurzaamheid, levert gelijk een besparing op.

Als gemeente hebben we de regie over de eigen, lokale energietransitie. Zo moeten we ervoor zorgen dat in 2050 alle huishoudens gasvrij zijn en zijn aangesloten op een nieuwe warmtebron. Ook in de overgang naar een economie zonder afval is een cruciale rol weggelegd voor ons als gemeente. We kunnen aangeven dat we als gemeente duurzaam inkopen en de gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval, voor bouwen en slopen, voor vergunningverlening en voor het lokale vestigingsklimaat. We hebben dus wel degelijk veel invloed op energie en duurzaamheid. Het belangrijkste hierbij is, we doen het samen met onze burgers, met onze ondernemers, met onze verenigingen en met onze energiecoöperatie ImpulZ Beekdaelen. Samen betekent dat iedereen actief kan meepraten over de manier waarop de energietransitie vorm krijgt. De energietransitie kan alleen slagen als we onze inwoners serieus nemen in hun wensen en toekomstverwachtingen. We zetten in op burgerraden, organiseren wijkgesprekken, ondersteunen energiecoöperaties en zorgen ervoor dat niemand afhankelijk is van grote monopolistische bedrijven. Kortom: Klimaat en duurzaamheid doen we samen met u!