Binnen de Omgevingswet stellen we scherpere eisen aan de milieuprestaties (MPG) van nieuwbouw. We bouwen circulair. Circulair betekent dat kringlopen zich sluiten. Afval bestaat niet, want afval wordt een grondstof om opnieuw te gebruiken. Circulariteit wordt een belangrijke reden bij gronduitgifte, aanbestedingen en vergunningen.

De gemeente zet in op korte ketens en hergebruik van grondstoffen, geeft in haar inkoopbeleid het goede voorbeeld en neemt maatregelen om de hoeveelheid restafval te verminderen. Bij een circulaire economie staat het sluiten van de kringlopen van grondstoffen centraal. De overgang naar een circulaire economie is een essentieel onderdeel van de transitie naar een klimaatpositieve economie. De helft van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de winning en bewerking van grondstoffen. Op dit moment is slechts 13 tot 28 procent van de economische activiteiten circulair. GroenLinks wil samen met onze partners op dit gebied volop inzetten op een circulaire economie op alle vlakken, of het nu gaat om circulaire afvalverwerking van RD4 of het circulair bouwen van woningen. We willen graag zorgen voor bewustwording en een goede voorlichting voor iedereen. Ook hier kunnen energiecoaches een rol spelen.

Ook op dit onderwerp heeft Gemeente Beekdaelen een voorbeeldfunctie. Daarom koopt de gemeente circulair in. Circulariteit wordt in alle aanbestedingen een criterium. Circulair inkopen is een krachtig instrument om klimaat, milieu en grondstoffen te sparen. Door circulair in te kopen kan de gemeente de circulaire koplopers in het bedrijfsleven steunen en hun milieuvoetafdruk verkleinen. Met een circulair inkoopbeleid geven we lokale en regionale leveranciers een extra stimulans om circulair te worden. Hierdoor wordt het vooruitstrevende deel van het bedrijfsleven aangesproken een aangespoord om mee te doen met de verandering naar circulair.