De Woonwijzerwinkel Parkstad speelt een belangrijke rol in de begeleiding. Energiecoaches gaan samen met Gemeente Beekdaelen naar de wijken van Beekdaelen. Zij hebben de kennis, gaan naar de wijken toe en geven voorlichting over de mogelijkheden. De energietransitie kan alleen slagen als Gemeente Beekdaelen haar bewoners serieus neemt in hun wensen en toekomstverwachtingen. De gemeente komt iets brengen. De voordelen voor de inwoners en hun buurt moeten duidelijk worden. Inwoners van Beekdaelen, die te maken hebben met armoede (energiearmoede), moeten ook kunnen meedoen. Hierbij valt ook te denken aan een wijkenergiecoöperatie, ImpulZ Beekdaelen of een wijkenergiefonds. Ook bedrijventerreinen moeten energiepositief gemaakt worden, zodat de doelen in het klimaatakkoord gehaald kunnen worden. Ook de ondernemers worden door Gemeente Beekdaelen meegenomen en ondersteund waar dat kan door samen met hen te kijken naar de mogelijkheden in het algemeen en voor hun specifieke situatie.

Om de energietransitie eerlijk te laten verlopen moet er aanvullend beleid voor lagere inkomens worden ontwikkeld. Dit wordt onderdeel van het armoedebeleid in Gemeente Beekdaelen. Ook In Beekdaelen zullen er huishoudens zijn die moeite hebben om de energierekening te betalen door de energieprijzen, die enorm fors gestegen zijn.

We streven ernaar dat ieder dak groen wordt, vol ligt met zonnepanelen of op een andere manier goed gebruikt wordt. Daarom verplichten we dubbel gebruik van daken op alle daken die van de gemeente zijn of waar de gemeente aan meebetaalt. Dubbel gebruik wil zeggen dat een dak niet alleen gebruikt wordt als dak, maar ook gebruikt kunnen worden als groen dak, een dak vol zonnepanelen of het gebruik van een plat dak als terras (dubbel ruimtegebruik). We verleiden particulieren om hun daken dubbel te gebruiken door subsidies voor groene daken of zonnepanelen. Ook mensen zonder eigen dak of grond krijgen de mogelijkheid om in hun directe omgeving te investeren in duurzame energie. Voor ontwikkelaars die bouwprojecten willen aangaan in onze gemeente geldt het ‘ja, tenzij’-principe: zij moeten aangeven waarom er géén groene daken of andere klimaat-adaptieve maatregelen mogelijk zijn, in plaats van andersom. We verlenen alleen medewerking aan zonne- en windprojecten die aan onze groene en sociale voorwaarden voldoen. Zo zorgen we dat de gemeenschap financieel meeprofiteert en dat de omliggende natuur wordt verbeterd.

Landelijk moeten er vóór 2030 zo’n 2,3 miljoen huishoudens zijn losgekoppeld van het gas en zijn aangesloten op een alternatieve warmtebron en zo’n 3 miljoen woningen worden geïsoleerd. We zullen als gemeente in 2022 een Transitievisie Warmte klaar moeten hebben liggen waarin per wijk wordt uitgelegd hoe en wanneer wijken van het gas af gaan. Binnen de dorpen van Beekdaelen is er een grote diversiteit in woningtypes, eigendomssituaties, infrastructuur en beschikbare warmtebronnen. Ook is het draagvlak voor de transitie beperkt. Slechts 49 procent staat positief tegenover de transitie naar aardgasvrije woningen. Door goede communicatie met de burgers moet dat percentage veel hoger worden. Ook bij de warmtetransitie gaan de coaches van de Woonwijzerwinkel Parkstad en de gemeente samen een grote rol spelen.

Energiecoöperaties kunnen worden ondersteund met middelen in natura (vergaderruimte, toegang tot gemeentelijke communicatiekanalen), door financieel garant te staan en door coöperaties een rol te geven in de ontwikkeling en uitvoering van beleid (zoals planvorming duurzame energie, wijkprocessen, energieloketten en elektrische deelauto’s).

Belangrijk is dat Gemeente Beekdaelen haar bewoners serieus neemt in hun wensen en toekomstverwachtingen. De gemeente komt iets brengen. De voordelen voor

de inwoners en hun buurt moeten duidelijk worden. Inwoners van Beekdaelen, die te maken hebben met armoede / energiearmoede, moeten ook kunnen meedoen. Hierbij valt ook te denken aan een wijkenergiecoöperatie of een wijkenergiefonds.

Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. We gaan daarom voor maximale CO2-reductie binnen onze eigen organisatie. We gebruiken groene stroom en leggen zonnepanelen op al onze daken en op maatschappelijk vastgoed (scholen, sportvoorzieningen etc.). Ook zetten we ons actief in voor verduurzaming in de keten (leveranciers, onderaannemers etc.) bijvoorbeeld via ons inkoopbeleid. Om ervoor te zorgen dat deze beloften niet vrijblijvend zijn laten we ons certificeren.

Bij corporaties ligt een grote mogelijkheid voor het verduurzamen van woningen. We maken duidelijke prestatieafspraken met woningcorporaties: onder andere over minimale energie labels, het percentage energie neutrale woningen en woningen met zonnepanelen.

GroenLinks Beekdaelen vindt de duurzaamheidstafel een fantastisch initiatief en wil dit initiatief behouden. De duurzaamheidstafel bestaat uit inwoners van Beekdaelen, die burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid beoordeelt en hier subsidie aan kan verlenen. De burgerinitiatieftafel zorgt voor betrokkenheid, steun en draagvlak onder onze inwoners en zorgt voor een grote bijdrage in de lokale energietransitie.

De openbare ruimte kan op allerlei manieren worden gebruikt om zonne-energie op te wekken: zonnepanelen op carports, gevels, bushokjes, hekwerken, geluidswanden en lantarenpalen. Hierdoor vindt er geen verrommeling van de openbare ruimte plaats, maar benutten we wel alle ruimte zo goed mogelijk.

Wanneer bewoners en lokale ondernemers zélf duurzame energieprojecten realiseren, vloeit een groot deel van de opbrengst terug in de lokale economie. In Nederland zijn steeds meer voorbeelden van succesvolle grootschalige zonne- en windprojecten in (deel) eigendom van energiecoöperaties. Het meenemen van onze burgers op gebied van de energietransitie en duurzaamheid, zorgt voor maatschappelijk draagvlak. Actieve informatie en ondersteuning aan inwoners, ondernemers, boeren en verenigingen vanuit de gemeente, is een belangrijke voorwaarde voor het succes van de energietransitie en de warmtetransitie.