Communicatie is wat ons betreft een interactie tussen gemeente, burger, ondernemer, vereniging enz. Communicatie gaat dus twee kanten uit en informatie is een eenzijdige manier van communiceren. Luisteren naar onze inwoners en terugkoppelen, breed toegankelijke informatieavonden en inspraakavonden. Zelfs onze FIXI-app valt onder communicatie, want je maakt een melding over b.v. zwerfafval en je kunt op de hoogte gehouden worden van het verloop van de afhandeling van de melding. GroenLinks vindt het van belang dat iedereen begrijpt wat de gemeente bedoelt. Daarom vragen wij altijd zoveel mogelijk te communiceren op B1-niveau, ook wel Jip-en-Janneke taal, als de gemeente de burger informeert en met de burger communiceert.

De onderwerpen, die in de raadszaal worden behandeld, moeten voor iedereen duidelijk zijn. Daarom is de fractie GroenLinks Beekdaelen blijven vragen om goede communicatie. De burgemeester geeft daarom nu voorafgaand aan elk onderwerp een korte en heldere uitleg, op B1-niveau, zoals we hebben gevraagd. De burgemeester vertelt daarbij welk onderwerp er wordt behandeld en wat het besluit van de raad betekent voor u als burger. De onderwerpen die worden besproken dienen ook kort en in makkelijke taal in een nieuwsbrief (digitaal of fysiek) gepubliceerd te worden.

Een deel van onze inwoners is laaggeletterd. Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven, vinden het lastig om erover te praten. GroenLinks Beekdaelen vindt het van belang dat iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt via allerlei communicatie. (Correspondentie via brieven, website, sociale media, enz.). Gemeente Beekdaelen kan hierbij ondersteunen en kan hulp bieden. Ook bibliotheken hebben hierbij een belangrijke rol. Door kinderen vanaf de geboorte kennis te laten maken met taal, boekjes en (voor)lezen, zijn ze later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Voorlezen, plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen versterkt bovendien de band met je baby/kindje.

Op een ander vlak is het onderwerp ‘communicatie’ ook van groot belang. Het beleid (= de wettelijke en lokale regelgeving) wordt na een bepaalde periode opnieuw bekeken en bijgesteld. Voordat het wordt bijgesteld, wil GroenLinks Beekdaelen alle organisaties, die bij het beleid betrokken zijn, uitnodigen om mee te kijken, met ons mee te denken en met ons mee te discussiëren. Op die manier wordt het een beleidsstuk van ons allemaal, waar de belangrijkste organisaties hebben meegedacht. Een goed voorbeeld hiervan in de afgelopen periode, was het bibliotheekbeleid. Het bibliotheekbestuur, de basisscholen van Beekdaelen, de kinderopvang en de GGD hebben gezamenlijk gesproken over de invulling van het bibliotheekbeleid.

GroenLinks Beekdaelen is van mening dat de échte kennis en kunde van een bepaald onderwerp, bij dié organisaties zit, die dagelijks ermee werkzaam zijn. Daarom worden zij door Gemeente Beekdaelen actief uitgenodigd en bij elkaar gebracht om mee te denken bij het bijstellen van beleidsstukken. Dit kunnen inwoners, ondernemers, organisaties of verenigingen, boeren Op die manier vergroten we het draagvlak en verkleinen we de drempel tussen overheid en inwoners, organisaties, ondernemers, boeren en verenigingen.