Het voormalige afvalstort aan de Beukenberg in Oirsbeek is niet gevaarlijk voor de gezondheid van omwonenden. Dat concludeert de GGD na onderzoek.

Zorgen van omwonenden waren voor de gemeente Beekdaelen aanleiding om de GGD onderzoek te laten doen naar de vroegere stortplaats aan de Beukenberg in Oirsbeek. Enkele bewoners trokken aan de bel omdat ze gezondheidsklachten hadden, of vinden dat relatief veel omwonenden ziek zijn geworden. Beekdaelen liet onderzoeken of de klachten te maken hebben met het voormalig stort, ook bekend als Groeve Boymans.

Volgens de GGD is er geen gevaar aan blootstelling van gevaarlijke stoffen rond De Beukenberg. Want het vroegere stort is goed afgedekt en de dichtstbijzijnde huizen staan op 120 meter afstand. De stortgassen die ontstaan door het afbreken van het vroeger gestorte GFT-afval, hout en papier worden afgevoerd en gefilterd door drie pijpen, waarvan de filters nog onlangs zijn vervangen. De stank die bewoners soms ruiken blijkt ook niet afkomstig van de afvalberg.

Het grondwater wordt geregeld gecontroleerd via peilbuizen, ook daarop heeft het stort volgens de GGD geen of nauwelijks invloed. Bovendien stroomt dat grondwater vanaf het stort niet naar Oirsbeek, maar juist weg van het dorp. De GGD wijst er verder op dat inwoners van Oirsbeek in verhouding tot de rest van Beekdaelen minder chronische ziekten hebben en zich gezonder voelen.

De conclusies zijn donderdagavond gepresenteerd. Bij de informatieavond kwamen zeven uitgenodigde bewoners opdagen. Een aantal bewoners bleek verhinderd. De avond was vanwege corona niet openbaar aangekondigd. De aanwezige bewoners wilden met name heel zeker weten of er ook in het verleden en de toekomst geen vervuiling vanuit het stort mogelijk is (geweest) in het dorp. Ze bleken tevreden met de verzekering dat de aanwezige vervuiling en de effecten op de lucht, bodem en grondwater blijvend worden gepeild door Bodemzorg Limburg, die alle storten in de provincie beheert. De organisatie was ook betrokken bij het onderzoek, net als de RUD, de dienst die in Zuid-Limburg de naleving van milieuregels controleert.

Zorgen

Wel bleken er nog wat zorgen over de troep die in het verleden zonder al te veel controle is gestort, en het effect van de stoffen die er lagen voor het stort was afgedekt bij hevige regenval. De GGD verzekert dat ook daarvan de effecten waarschijnlijk erg klein zijn. Ook in het verleden zijn nooit te hoge hoeveelheden schadelijke stoffen gevonden rond het stort.

Historie van de Beukenberg

De Beukenberg was tot rond 1960 afvalstort voor huis- en tuinafval van de toenmalige gemeente Oirsbeek. Daarna is vijftien jaar lang zand en grind afgegraven. Vervolgens diende de groeve bijna tien jaar voor verwerking van bouwpuin en grond, waarna er nog tot 1993 allerlei grond, bouw-, sloop- en bedrijfsafval is gestort. Acht jaar na de sluiting is in 2001 een vloeistofdichte folie op de berg gelegd, plus ongeveer een meter afdekgrond. In 2005 is De Beukenberg opengesteld voor bezoekers, het is nu een natuurgebied, dat ongeveer in het midden van fusiegemeente Beekdaelen ligt.

Bron: De Limburger