• Vraag: Er worden 450 vluchtelingen opgevangen op het USAG-terrein. Is het aantal van 450 mensen maximaal of worden er straks meer dan 450 mensen opgevangen?

Antwoord: Nee, 450 mensen worden er maximaal opgevangen op het USAG-terrein in Schinnen. Niet meer dan dat. Het maximale aantal wordt ook in een overeenkomst met het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) vastgelegd.
 

  • Vraag: De 450 vluchtelingen worden 1 jaar opgevangen. Klopt dat?

Antwoord: De opvang van de vluchtelingen op het USAG-terrein is noodopvang. Momenteel worden er in Ter Apel 750 vluchtelingen opgevangen, terwijl er daar maar plek is voor 250 mensen. Mensen slapen daarom op stoelen of in de buitenlucht. Omdat de nood ongelofelijk hoog is, zijn alle Provincies gevraagd om te bekijken of er plekken zijn in hun Provincie waar noodopvang snel geregeld kan worden. Het USAG-terrein staat momenteel leeg en biedt dus ruimte. De tijdelijke termijn van 1 jaar wordt ook in een overeenkomst vastgelegd.

  • Vraag: We zijn als inwoner van Schinnen bang voor overlast van de vluchtelingen. Is onze zorg terecht en reëel?

Antwoord: Gemeente Beekdaelen heeft in Sweikhuizen een asielzoekerscentrum (AZC) liggen. De samenwerking tussen het COA en Gemeente Beekdaelen is er dus al jarenlang en loopt al jarenlang goed. Als er 450 mensen bij elkaar wonen, kan er niet uitgesloten worden dat er wel eens wat ongeregeldheden zijn. Dat zal in een wijk waar 450 mensen wonen ook niet uit te sluiten zijn. Ook in een wijk met 450 bewoners zal er wel eens een burenruzie zijn. De COA zorgt zelf voor voldoende beveiliging. De 450 bewoners zullen zich aan de gemaakte afspraken en huisregels moeten houden. In het AZC in Sweikhuizen loopt dit ook al jaren goed. GroenLinks heeft in het voorjaar een bezoek gebracht aan het AZC in Sweikhuizen, heeft hier een rondleiding gekregen en heeft onder het genot van een kopje koffie en een stukje vlaai gesproken met enkele bewoners van het AZC.

  • Vraag: De mensen worden opgevangen in tenten. Is dit niet erg onmenselijk?

Antwoord: De naam ‘tenten’ is wellicht niet helemaal goed. Het gaat om paviljoens, die snel opgezet kunnen worden en die volledig ingericht zijn. Het gaat niet om een pub tentje. Omdat de nood ontzettend hoog is, moet de huisvesting snel en goed geregeld zijn. Dit is mogelijk door paviljoententen te plaatsen.

  • Vraag: Het besluit is al genomen en dan worden de inwoners pas geïnformeerd. Is dat niet de omgekeerde volgorde?

Antwoord: Wij pleiten altijd voor een heldere en tijdige communicatie tussen gemeente en inwoner van Beekdaelen. In een normale situatie willen we onze inwoners graag aan de voorkant betrekken bij (aankomende) besluiten. Omdat de nood zo hoog is en de situatie zo nijpend is, kunnen we instemmen met de gekozen weg. Desalniettemin hebben ook de raadsleden van GroenLinks Beekdaelen kritisch gevraagd hoe onze inwoners zo duidelijk en snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van het besluit dat door het College van Burgemeester en Wethouders is genomen, in samenspraak met de raad van Beekdaelen. Er is gewoonweg geen tijd om de gebruikelijke route en volgorde van communiceren met u als burger te doorlopen. Gemeente Beekdaelen gaat daarom nog uitgebreid informeren over het besluit, waarbij uiteraard ook nog voldoende gelegenheid is voor eenieder om vragen te stellen. Wij begrijpen dat een deel van de inwoners van Beekdaelen nog vragen heeft of dat er nog onduidelijkheden zijn en onze fractieleden willen dat u alle gelegenheid krijgt om uw vragen te stellen, zodat eventuele onduidelijkheden duidelijk worden.

  • Vraag: Hoe is het met de woningnood in Beekdaelen in relatie tot de 450 mensen, die tijdelijk in Beekdaelen komen wonen?

Antwoord: De komst van 450 tijdelijke inwoners in Beekdaelen, verandert niks aan de wooncrisis, die er in heel Nederland al enige tijd is. De vluchtelingen wonen tijdelijk in Beekdaelen en men zal, als men de asielaanvraag positief doorloopt, een woning ergens in Nederland vinden.

Betaalbare woningen voor iedereen, dat is waar GroenLinks Beekdaelen voor strijd. Jongeren zullen in onze gemeente een eigen, betaalbare woonplek moeten kunnen vinden en ook voor ouderen moeten er voldoende woningen zijn, waar men langer kan blijven wonen met de juiste, aanvullende zorg, zodra dat nodig is. De komst van 450 vluchtelingen, die tijdelijk woonachtig zijn in Schinnen, staat dus los van woningbouw en het woonbeleid in Beekdaelen.

Alle gemeenten zijn verplicht om jaarlijks een bepaald aantal vluchtelingen in de eigen gemeente te huisvesten. Deze aantallen worden jaarlijks door het Rijk vastgesteld. Voor Gemeente Beekdaelen ligt dat aantal jaarlijks tussen 60 en 70 statushouders.
De taakstelling voor het plaatsen van statushouders voor 2021 was nog niet geheel ingevuld. Afgesproken is dat de gemeente Beekdaelen dit restant voor 2021 niet hoeft in te vullen vanuit de bestaande woningvoorraad sociale huur, maar de tijd en ruimte krijgt om via nieuwe (flexibele) huisvestingvormen deze taakstelling te vervullen.
Voor het jaar 2022 is gemeente Beekdaelen vrijgesteld van de taakstelling voor het huisvesten van statushouders.

Dat betekent dat er 60 tot 80 statushouders niet gehuisvest hoeven te worden t/m eind 2022. Dat biedt juist meer ruimte en wat meer lucht op onze lokale woningmarkt.

  • Vraag: Het opvangen van de vluchtelingen kost heel veel geld. Betaalt de gemeente Beekdaelen deze kosten of betaalt de gemeente mee?

Antwoord: Nee, het opvangen van de vluchtelingen en álle kosten die hiermee gemoeid zijn, betaalt de COA. Gemeente Beekdaelen betaalt hier geen euro aan mee.

  • Vraag: Gaan de vluchtelingen werken in of in de omliggende gemeenten van Beekdaelen.

Antwoord: Nee, vluchtelingen mogen niet werken, als ze nog geen verblijfsvergunning hebben. Vluchtelingen mogen wel vrijwilligerswerk doen.