Belastingontwijking en belastingconcurrentie moeten tegen gegaan worden. Daarom komt er een Europees minimumbelastingtarief voor bedrijfswinsten. Zo spelen de grote bedrijven de lidstaten van de Unie niet meer tegen elkaar uit op zoek naar de laagste prijs.  

DE EUROPESE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT HEEFT WELVAART, WELZIJN EN WERKGELEGENHEID IN EUROPA LATEN GROEIEN. OOK IN NEDERLAND. MAAR DE WELVAART  IS HELAAS NOG TE ONGELIJK VERDEELD, TUSSEN LANDEN ÉN BINNEN LANDEN. VEEL EUROPEANEN ZAGEN HUN INKOMEN NIET STIJGEN IN HET AFGELOPEN DECENNIUM  VAN CRISIS.
De gevestigde partijen waren tijdens de crisis de drijvende kracht achter botte bezuinigingen en harde hervormingen. Dat maakte de crisis dieper en langer. De economie groeit nu weer. Maar wie verder kijkt dan groei alleen ziet de diepe wonden van de crisis. Het verschil in vermogen tussen de haves en have-nots groeit. In Spanje en Griekenland zien veel jongeren geen toekomst meer in hun eigen land. Te veel Europeanen hebben tegen hun wil een tijdelijk contract.
Dit is het gevolg van politieke keuzes. Keuzes van de gevestigde partijen en hun geloof in marktwerking, concurrentie en deregulering. De Europese Unie moet burgers juist beschermen tegen de grillen van globalisering. De lidstaten zijn elk afzonderlijk niet in staat om techgiganten te belasten. Individueel zijn ze niet in staat om zich tegen oneerlijke handelspraktijken te wapenen. Of om de macht van banken aan banden te leggen.
Wij kiezen voor een ander Europa. Een Europa dat de belofte van welvaart, werk en welzijn voor iedereen waarmaakt. Een Europa dat het unieke Europese sociale model verdedigt en versterkt. Wij kiezen voor een Europa dat de macht van multinationals aan banden legt. Voor een Europa waar werknemers zich ook in het digitale tijdperk fatsoenlijk beschermd weten. Voor een stabiele en sociale muntunie. Met een financiële sector die dienstbaar is aan de maatschappij.
BELASTINGONTWIJKING AANPAKKEN
Multinationals profiteren van publieke voorzieningen zoals goed opgeleide werknemers en goede infrastructuur. Veel multinationals betalen nauwelijks belastingen in de landen waar ze geld verdienen. Ze stallen hun winst in exotische belastingparadijzen in plaats van dit productief te investeren. Bovendien, in de Europese interne markt kunnen bedrijven zich overal vestigen. De landen van de Europese Unie zijn daarom met elkaar in concurrentie om grote bedrijven te lokken. Ze bieden hen onder meer lage belastingtarieven en routes om belasting te ontwijken. Werknemers, consumenten en het midden- en kleinbedrijf dat wél netjes hun belasting afdragen in tijden van crisis, betalen zo de prijs voor deze belastingontwijking.  Dit tast het vertrouwen van mensen in de politiek aan.
Wij accepteren niet langer dat multinationals hun belastingplicht ontlopen. We hebben een sterke Europese hand nodig om ervoor te zorgen dat alle bedrijven eerlijk belasting betalen. De meest in het oog springende routes voor belastingontwijking zijn de afgelopen jaren aangepakt. Nu willen wij doorpakken: in plaats van concurrentie tussen landen, gaan we samenwerken om grip te krijgen op de grootste belastingontwijkers. Daarom komt er één minimumtarief voor de vennootschapsbelasting in heel Europa. De economische macht van de Europese Unie is sterk genoeg om de Bahama’s, Panama of Jersey te dwingen hun perverse belastingregimes op te geven. De Europese Unie maakt het onmogelijk voor bedrijven om hun winsten naar of via belastingparadijzen weg te sluizen. Door belastingontwijking Europees aan te pakken, krijgen de lidstaten belastinginkomsten om sociaal beleid te voeren.