Louis de Rijk

Raadslid: Wijnandsrade

Een pessimist zoek in elke nieuwe mogelijkheid weer een nieuwe moeilijkheid, de optimist zoekt in iedere moeilijkheid een nieuwe mogelijkheid.

Ik ben 54 jaar, getrouwd en vader van 2 kinderen, sinds 2002 actief voor GroenLinks in de gemeente Nuth waarvan de laatste 4 jaar als fractievoorzitter. Samen met mijn vrouw Anita woon en werken we als zelfstandig ondernemer (o.a. webwinkel Natuurlijker leven) in het schitterende dorpje Wijnandsrade.

Vanaf 1972, het jaar dat ik er kwam wonen tot aan de dag van vandaag geniet ik nog steeds van dit dorpje, de verenigingen, de natuur en natuurlijk haar inwoners. Een dorpje waar generatie op generatie het verenigingsleven werd gedragen en gekoesterd door inspirerende mensen die met hun enthousiasme steeds weer anderen wisten te motiveren om het stokje over te nemen.

Zo is er in Wijnandsrade een bloeiend verenigingsleven en een sociale cohesie waar menigeen jaloers op zou kunnen zijn. Op dit soort dorpjes met hun eigengereidheid en vaak unieke mensen moeten we zuinig zijn. De eigen identiteit van een dorpje behouden is belangrijk en geeft voor veel mensen een eigen, veilig en geborgen gevoel. Een gevoel van familie, van thuiskomen! Dit geldt niet alleen voor Wijnandsrade maar natuurlijk voor alle dorpen binnen onze mooie nieuwe gemeente Beekdaelen.

Kleinschaligheid (menselijke maat), duurzaamheid, milieu, dierenwelzijn, stimuleren van lokale en (fairtrade) producten hebben mijn grote interesse. Vooral in een plattelands gemeente als Beekdaelen is het belangrijk dat kleine ondernemers gaan samenwerken en samen iets moois gaan neerzetten voor en door elkaar. Dit is goed voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Om hier als raadslid een schakel in te kunnen en mogen zijn middels het faciliteren van mogelijkheden zou fantastisch zijn.

Bij het vergroten van een gemeente is het denk ik heel belangrijk dat wij de sociale controle en het empathisch vermogen blijven behouden voor iedereen die het om welke reden dan ook wat minder gaat. Armoede bestrijden en zingeven aan iedereen, is waarvoor ik wil gaan. 

Ik verheug me op deze nieuwe gemeente met zijn nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.