GroenLinks maakt zich zorgen over een schone en gezonde leefomgeving. Van een ongeruste vader die bezorgd is om de toekomst van de jeugd ontvingen we een ingezonden brief.

Als vader is het geweldig om te zien hoe fanatiek mijn zoon elke zaterdag onder de lat staat bij zijn voeltbalteam van ALFASPORT.
Als keeper probeert hij elke bal te keren.

Bij thuiskomst maak ik me echter ook zorgen. Zorgen om de toekomst. Zorgen om de toekomst van de jonge generatie.

Als de keeperkleding de wasmachine in gaat komt er altijd een behoorlijke lading korrels en kunststof grasspriet vezel uit zijn kleding. Die grassprieten van ongeveer een centimeter lang zijn zeer moeilijk tot niet te verwijderen. Gevolg: bij elke wasbeurt verdwijnt er dus een lading korrels en kunststof grassprieten in het riool en uiteindelijk in ze zee omdat het van die kleine stukjes zijn die zeer moeilijk kunnen worden afgevangen. Het valt mij op dat dit eigenlijk alleen maar het geval is als er thuis gespeeld of getraind wordt op de twee bestaande kunstgrasvelden. Naar mijn idee (ben echter geen expert) zijn de bestaande velden dusdanig versleten dat de korrels en de korte grassprieten snel loslaten en dus voor veel milieuvervuiling zorgen. Vanochtend las ik in de nieuwsberichten dat het kabinet de strijd aan gaat binden met plastic in de grond en het water.
https://www.ad.nl/politiek/kabinet-bindt-strijd-aan-met-plastics-in-grond-en-water~a9396dcf/

Mijn vraag aan u is dan ook wat het standpunt van GroenLinks hierin is. “Tolereerd” Groenslinks dat jonge, onschuldige, gedreven sporters van de locale voetbalclub ongewild bijdragen aan de plastic soep? Of zorgen jullie ervoor dat er op korte termijn maatregelen worden genomen om deze vorm van vervuiling een halt toe te roepen? Bijvoorbeeld door de 15 jaar oude en versleten kunstgrasvelden te vervangen? Natuurlijk weet ik ook wel dat dit behoorlijk veel geld kost. Wellicht dat er andere opties zijn zoals het vergroten van het collectieve bewustzijn en maatregelen om ervoor te zorgen dat de korrels en sprieten de accommodatie niet verlaten. Wellicht kan er een project worden gestart waarbij op basis van dagbesteding de kleding van sporters centraal worden gewassen en er een speciale filterinstallatie wordt toegepast die voorkomt dat dit afval in het afvoerwater wordt meegevoerd. Het zou toch fantastisch zijn als wij als gemeente Beekdaelen een voorbeeldfunctie op dit vlak zou kunnen invullen en het collectieve bewustzijn op deze mannier kan laten groeien.

Hartelijke groet,
Dimitry Hensgens